La meva llista de blogs

dijous, 11 de juny del 2015

TINKA ULTIMA SESSIÓ DEL CLUB DE LECTURA

Avui, dijous 11 de Juny farem la última sessió d'aquest curs del Club de Lectura a la Biblioteca Mestre Martí tauler de Rubí.

Amb el llibre Tinka d'Ed Franck editat per Cruïlla emularem e la noia protagonista que, quan surt de l'hospital després d'haver estat ferida per una granada, ella i el seu pare entren en una església i escolten un concert que explica i descriu així:

 "La veu es desprén de la dona, comença a surar i s'expandeix fins al sostre invisible, fins a arribar als últims racons. La Tinka no sabia que una veu era capaç de fer tantes pujades i baixades, amb tons foscos i tremolors, amb arcs, si, fins i tot amb cascades. Gairebé li impedeix respirar"

 "trist però bonic" el troba Tinka,  i aquesta descripció em va fer pensar en la Simfonia núm 3, opus 36, també coneguda com a Simfonia de les lamentacions, o dels cants afligits. És una simfonia en tres moviments composta l'any 1976 pel compositor polonés Henrik Górecki, i la posarem de fons avui mentre parlem del llibre.
Aprofitarem per explicar el perquè d'aquesta simfonia i el significat de cada un dels tres moviments, que fan referència a la pèrdua d'un esser estimat i és un homenatge als morts per l'holocaust nazi.
La música és preciosa i molt emotiva, igual que el llibre que mostra aquesta nena tan forta i valenta que s'enfronta a les privacions, perills i descobertes terribles que ocasiona la guerra amb una fortalesa admirable.
He volgut acompanyar aquesta lectura d'una peça de música i d'una obra d'art, el Guernika de Pablo Ruiz Picasso. Veurem el llibre editat per Kalandraka i parlarem de per què Picasso va pintar aquest mural.
M'agradaria vincular cada lectura de les que farem el proper curs, a una peça musical i a una obra d'art i així aprofitar per anar descobrint plegats altres disciplines que poden acompanyar els llibres d'una manera meravellosa i lúdica, però també didàctica.
Ja tinc a punt dos llibres que repassaré aquest estiu:

 Aquests llibres em donaran noves eines per treballar els llibres del Club de Lectura d'una manera molt més complerta.


També mirarem un fragment de la pel·lícula La quimera de l'or de Charles Chaplin ja que hi surt referenciada en el llibre. És la famosa escena del Charlot menjat-se una sabata com si fora el més exquisit plat! Quin trist somriure que ens treu aquesta escena...

La gana, la por, la tristesa, l'odi, la mort, la tendresa, l'amistat... tot això surt a Tinka, us el recomano a tots com a antídot contra la intolerància i l'egoisme.
Als meus acompanyants en el Club de Lectura Lectors, al tren! els hi desitjo un BON ESTIU I FINS A L'OCTUBRE!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada