La meva llista de blogs

dilluns, 14 de desembre del 2015

PER NADAL, LLIBRES PER A TOTHOM


És costum per Nadal recomanar llibres per regalar, demanar i compartir aprofitant que hem de fer i ens han de fer regals.
Com diu Alberto Manguel en el llibre que comparteix amb el fotògraf Álvaro Alejandro, Para cada tiempo hay un libro, editat per Sexto Piso, i tal com ens diu el títol, hi ha un llibre adequat per cada dia, per cada estat anímic i per cada moment de la vida.
Malgrat això, no hi ha receptes universals, ja que cadascú de nosaltres llegim de maneres diferents i busquem i trobem en els llibres mirades i experiències úniques i particulars i hi haurà tantes històries com lectors.
En qualsevol cas, tenim bons llibres per recomanar i que cadascú s'hi capbussi a la seva manera i hi trobi allò que hi vulgui agafar.

Jo compartiré amb vosaltres els llibres que he llegit últimament i que m'han arribat al cor i que com diu Agustín Fernández Paz en el relat "Un rio de palabras" necessito compartir:
"...cuando leí uno de esos libros que me conmueven y me devuelven la alegría de vivir. Al acabarlo, me asaltó otra vez ese deseo que simpre siento en esos casos: telefonear a los amigos, salir a gritar en medio de la calle, proclamarlo a todo el mundo. Decirle a la gente que no puede seguir viviendo sin leer un libro así, hay demasiada belleza en él para ignorarlo".

Explora 
Aaron  Becker.
Editorial kokoro

És una llàstima que la traducció del títol no sigui una mica més fidela l'original, Quest,  ja que Cerca s'ajusta més a l'esperit de la història que ens expliquen sense paraules.

Explora és la continuació de Imagina
(Journey en l'original), el llibre que va guanyar el premi Caldecot 2014 . 
Aaron Becker ha treballat en pel·lícules com L'Exprés polar o Cars i podem reconèixer el seu estil característic i un univers imaginatiu fabulós.

La nena que a la primera part troba un llapis màgic que li permet viatjar a un món meravellós, té en aquesta segona part, un acompanyant que porta un llapis d'un altre color per dibuixar i amb ell obrir portes, construir ponts i tot el que calgui per poderla seguir en les seves aventures.
Veieu un tast en aquest booktrailer i penseu en regalar aquesta joia a qualsevol lector d'imatges, tingui l'edat que tingui i obriu-li una porta a una aventura màgica i fascinant.



Les imatges són espectaculars.
El llibre és ple de referències a altres històries i cadascú hi trobarà el que li dicti el seu bagatge lector. En voleu alguns exemples que em venen a la ment?

 el Flotante de David Wiesner, editat per Océano.

On descobrim altres mons, a prop però invisibles i que podem observar gràcies a una màquina de fer fotos submarines.





o el Harold i el llapis lila de Crokett Johnson, editat per Jaguar.


Tomàs i el llapis màgic, de  Ricardo Alcántara, editat per Baula.

el Zoo d'en Tonet de Juan Berrio, editat per Bang edicions...... 



El cavall màgic de Han Gan de Chen Jiang Hong, editat per Joventut.

 A tots aquests hi surten llapissos màgics que tenen el poder de  donar vida a allò que dibuixen. I tu, que hi trobes?


Macavity.
T.S.Eliot. Il·lustrat per Arthur Robins. 
Editat per Lata de sal a la col·lecció Gats.

Macavity està basat en un dels poemes humorístics felins que va escriure T.S.Eliot i que més tard, es va convertir en el musical Cats que es va estrenar a Londres l'any 1981.

Macavity és un gat ataronjat inspirat en el personatge del professor Moriarty de Sherlock Holmes, així aquest gat astut i bandarra, comet els seus actes delictius i sempre se n'escapa...


"Quan vas a l'escena del crim....
en Macavity no hi és!"

La sonoritat dels texts, la simpatia de les il·lustracions, la ironia del personatge,  us robaran....el cor!  Aquest gat misteriós us encantarà.

Lata de sal és una editorial especialitzada en dues col·leccions:
La col·lecció Vintage que recull llibres editats a tot el mon fa més de 30 anys, premiats i de referència als seus paisos i fins ara mai editats al nostre.
La col·lecció Gats reuneix llibres il·lustrats sobre gats, llibres de tot arreu del món amb protagonistes enigmàtics, curiosos, sorprenents i elegants.
M'encanta obrir cada llibre d'aquesta editorial, sempre té una llauna  a les guardes del principi que s'ha d'obrir i on explica d'on ve la història que ens explicaran, un joc deliciós!

Album per a dies de pluja
Dani Torrent
Edicions Cal·ligraf.

El nou àlbum d'en Dani Torrent és una meravellosa història que ens parla de valorar els moments valuosos  i a preservar-los. Compartir amb els altres i donar importància a les atencions rebudes, a els jocs, a les rialles, a les complicitats
El protagonista d'aquesta història acaba de rebre de regal d'aniversari una càmera de fotografiar i amb l'intent de captar les estampes d'aquest dia de celebració veurem els moments entranyables, divertits i emotius  de l'últim dia de les vacances. No són els regals materials el que més importa, són les emocions compartides i la tendresa que traspua cada imatge, el que valora el petit fotògraf que va  captant i congelant els moments especials que, al llarg del dia del seu aniversari van desfilant per davant seu.

Les imatges, ambientades amb vestuari i elements que recorden els anys 20 i 30, són fets a l'aquarel·la, guaix i llapis sobre un paper crema que li aporta un toc nostàlgic i que ens traslladen a un espai de les nostres memòries on hi caben els oncles divertits, les germanes protectores i els pares despreocupats.

En cap moment és fa cap referència al fet que el protagonista vagi en cadira de rodes, només la imatge ens informa de la discapacitat del fotògraf mostrant-nos una absoluta normalitat en tots els aspectes de la vida del nostre protagonista. 





En Dani Torrent li dona aquest toc màgic a la il·lustració dibuixant aquest  "raig de llum" que surt de la màquina de fotografiar com si veiéssim l'espai que avarca la instantània quan tira la fotografia.

Un bellíssim àlbum de fotos per compartir amb tota la família.



Tania Val de Lumbre.
Maria Parr
Il·lustracions de Susana Celej.
Editat per Nórdica.

Nórdica, l'editorial dels llibres cuidats, seleccionats i amorosament il·lustrats, comença una nova col·lecció de llibres infantils. 
Estem d'enhorabona!
He sentit comparar a la protagonista de la història amb la Pippi Calcesllargues, però jo li trobo més diferències que semblances.
La Tania és entremaliada si, però té molt en compte els sentiments dels altres, és sensible, passional, entregada i busca, per sobre de tot, la justícia  en els seus actes i en els dels altres. 
S'enfada quan no li expliquen la veritat i és capaç d'enfrontar-se a les seves pors més terribles per ajudar als qui estima.
És valenta, un xic temerària i forta com un roure i la neu i el paisatge que l'envolten formen part del seu esperit indomable, però poètic i tendre. 
La seva màxima és "Velocitat i autoestima" i aquest crit de guerra ressona per la vall quan es llança amb els esquís.

És pellroja i te pigues, però no porta trenes, sinó una melena salvatge i enlluernadora que la fa molt especial.
Li agrada la música, però no qualsevol i es capaç de captar la màgia d'un violí que traspua sentiments i que parla sense paraules.
La Tania té pares, el pare la deixa campar lliurement pel la vall, li té confiança i la respecta, la mare, estudiosa de l'Antàrtida i dels efectes del canvi climàtic, passa molt temps fora de casa, però truca per telèfon, escriu, i la seva protecció plana per la vida de la Tania d'una manera molt subtil. 
I després està en Gunnvald, és el seu veí de 74 anys i el seu millor amic.
Tot plegat, una combinació entranyable amb aquest vent gèlid que surt de les pàgines  però que ens escalfa amb el gran cor d'aquesta nena tremenda i sensible i que recordarem sempre gràcies a les il·lustracions de Susana Celej, aquesta il·lustradora polaca afincada a Barcelona des de els sis anys que és una artista de l'aquarela o guasch sobre paper. 
Les seves imatges són molt especials, aquesta pàtina que les envolta i que les fa suaus ja les vam trobar en les il·lustracions de l'emotiu Hachiko, el gos que espera, les recordeu?

Aviat us  faré cinc centims dels llibres de narrativa que he triat per recomanar per Nadal, ara ja no em puc entretenir mes.
Em criden per sopar!











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada