La meva llista de blogs

divendres, 19 de juny del 2015

US EXPLICO QUÈ SÓN LES MALETES


Ara que tinc el nou logo i ja m'he decidit a fer una pàgina web que s'està cuinant, he pensat que potser ja toca explicar una mica al detall què son les maletes aquestes de les parlo tant, oi? De vegades ens pensem que tots sabem de què parlem i no és així, per tant, us explico.

Lectors, al tren! és un projecte de dinamització de la lectura que ofereix maletes plenes de llibres a escoles, instituts, centres cívics, centres de psicologia, institucions i organismes que necessitin tenir assessorament de llibres infantils i àlbums il·lustrats sobre un tema en concret.

Un cop em dieu el tema que voleu treballar, us preparo una maleta plena de llibres i vinc i us els explico. De la selecció que jo he fet, podeu triar els que vulgueu adquirir per a la vostra biblioteca o classe i jo mateixa us els serviria i entregaria amb la factura corresponent emesa per la llibreria de referència que ens els serveixi. Bàsicament els llibres provenen de la llibreria Racó del Llibre de Rubí ja que és la llibreria a la qual segueixo vinculada i amb la qual col·laboro. 

Cal aclarir, però, que aquesta selecció que es fa no està vinculada a cap editorial en concret i que l'únic criteri a l'hora de fer-la és que els llibres siguin de qualitat, per la qual cosa, passen per un cribratge rigorós i selectiu, de manera que TOTS els llibres que hi haurà en la maleta tenen uns continguts literaris, artístics i educatius contrastats i fiables. Aquesta acurada selecció i els coneixements que es requereixen per a aquesta especialització i les hores de feina que comporta, no suposaran cap cost addicional al preu final dels llibres.
De maletes se'n poden fer de tots els temes que se us acudeixin: emocions, viatges, alimentació, discapacitats, diversitat, higiene, hàbits, treure bolquers, bullying a l'escola, pèrdua d'un ésser estimat, animals, còmics, humor, avis, arquitectura, art, poesia, teatre, família, mascotes, l'espai, la natura, el clima, les cases, un autor en concret, un il·lustrador, un estil d'il·lustració...les possibilitats són infinites!

El que necessiteu, amb un marge de temps de 15- 20 dies us ho tinc a punt.
Si us interessa només m'ho heu de dir i us ho preparo i vinc.
Si teniu qualsevol pregunta, no dubteu a plantejar-me-la.


Pugeu al tren?






El correu al que us podeu adreçar és:
montse@lectorsaltren.cat


De què voleu la vostra?


dijous, 11 de juny del 2015

TINKA ULTIMA SESSIÓ DEL CLUB DE LECTURA

Avui, dijous 11 de Juny farem la última sessió d'aquest curs del Club de Lectura a la Biblioteca Mestre Martí tauler de Rubí.

Amb el llibre Tinka d'Ed Franck editat per Cruïlla emularem e la noia protagonista que, quan surt de l'hospital després d'haver estat ferida per una granada, ella i el seu pare entren en una església i escolten un concert que explica i descriu així:

 "La veu es desprén de la dona, comença a surar i s'expandeix fins al sostre invisible, fins a arribar als últims racons. La Tinka no sabia que una veu era capaç de fer tantes pujades i baixades, amb tons foscos i tremolors, amb arcs, si, fins i tot amb cascades. Gairebé li impedeix respirar"

 "trist però bonic" el troba Tinka,  i aquesta descripció em va fer pensar en la Simfonia núm 3, opus 36, també coneguda com a Simfonia de les lamentacions, o dels cants afligits. És una simfonia en tres moviments composta l'any 1976 pel compositor polonés Henrik Górecki, i la posarem de fons avui mentre parlem del llibre.
Aprofitarem per explicar el perquè d'aquesta simfonia i el significat de cada un dels tres moviments, que fan referència a la pèrdua d'un esser estimat i és un homenatge als morts per l'holocaust nazi.
La música és preciosa i molt emotiva, igual que el llibre que mostra aquesta nena tan forta i valenta que s'enfronta a les privacions, perills i descobertes terribles que ocasiona la guerra amb una fortalesa admirable.
He volgut acompanyar aquesta lectura d'una peça de música i d'una obra d'art, el Guernika de Pablo Ruiz Picasso. Veurem el llibre editat per Kalandraka i parlarem de per què Picasso va pintar aquest mural.
M'agradaria vincular cada lectura de les que farem el proper curs, a una peça musical i a una obra d'art i així aprofitar per anar descobrint plegats altres disciplines que poden acompanyar els llibres d'una manera meravellosa i lúdica, però també didàctica.
Ja tinc a punt dos llibres que repassaré aquest estiu:

 Aquests llibres em donaran noves eines per treballar els llibres del Club de Lectura d'una manera molt més complerta.


També mirarem un fragment de la pel·lícula La quimera de l'or de Charles Chaplin ja que hi surt referenciada en el llibre. És la famosa escena del Charlot menjat-se una sabata com si fora el més exquisit plat! Quin trist somriure que ens treu aquesta escena...

La gana, la por, la tristesa, l'odi, la mort, la tendresa, l'amistat... tot això surt a Tinka, us el recomano a tots com a antídot contra la intolerància i l'egoisme.
Als meus acompanyants en el Club de Lectura Lectors, al tren! els hi desitjo un BON ESTIU I FINS A L'OCTUBRE!



dimecres, 3 de juny del 2015

ATRAPALLIBRES 2015

Hola lectores i lectors!
Ahir vam entregar els Premis Atrapallibres a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona.
Vaig conèixer a l'autor del llibre guanyador de la categoria de 9 anys, Qui no sap riure, no sap viure, Andreu Galan i el seu editor d'Andana Ricard Peris.



El llibre és un divertit i entremaliat poemari que juga amb les paraules i les imatges i ens fa riure, jugar, sorprendre'ns i gaudir del llenguatge i dels poemes.




I si no, veieu a l'autor en una deliciosa entrevista, per a que us feu una idea del que va ser ahir la festa!



A la categoria de 10 anys, el guanyador va ser L'avia gangster, de David Walliams, editat per Montena. Una trepidant aventura que juga amb la relació entre un nen i la seva àvia d'aquelles que es posen el mocador a la màniga i que resulta ser una lladre de guant blanc que té moltes històries per explicar... o no és el que diu ser?!.... Divertida i entranyable, es va guanyar el favor dels lectors. Tant que,  que quan la Marga Mateu, secretaria del CLIJCAT, va dir el nom del guanyador, els assistents van exclamar tots a una un "beeeee!!!" de joia i satisfacció.


I en la categoria de 11-12 anys tenim a El Sr Bello i l'elixir blau, de Paul Maar, editat per Viena a la seva col·lecció de preciosos llibres El jardi secret. Un gos que es transforma en humà de resultes de beure's un elixir màgic, dona una perspectiva tan curiosa i divertida de les persones i de com ens relacionem que ha valgut el reconeixement dels lectors i lectores d'aquesta franja. Un llenguatge especialment treballat per la seva traductora Teresa Guilleumes que li dona aquest toc innocent i entremaliat. 
Aquest és un d'aquells llibres que, quan els que estem a la comissió d'experts el llegim, estem tots d'acord en que ha d'estar amb els finalistes, però que pensem que no serà dels que triaran els nois i noies... És una joia veure que els lectors i lectores SI tenen criteri, i SI saben valorar la bona literatura! Tenim uns joves lectors qualificats i crítics, i això és una molt bona notícia!


Enhorabona a tots tres i esperem que aquest Premi Atrapallibres serveixi també per que lectors que no els coneixien els puguin gaudir!!!!

El CLIJCAT. El Consell Català del Llibre Infantil I Juvenil és qui organitza els Premis Atrapallibres i Protagonista Jove.
Pels qui no sabeu què és, us en faig cinc cèntims.
Una comissió d'experts (de la qual en formo part) tria 3 llibres per cada franja d'edat entre tots els que es publiquen durant l'any. Aquest  tres llibres els llegiran els nois i noies guiats pels seus professors o bibliotecaris escolars i els puntuaran. Amb la suma de totes les puntuacions de tots els nois i noies de Catalunya, Balears i País Valencià s'atorga el Premi al més votat per aquest Jurat tant fantàstic i exigent com són els lectors entre 9 i 12 anys.
Com expliquen des de la pàgina del CLIJCAT:

L’objectiu del Premi de Literatura «Atrapallibres» és aconseguir que el major nombre possible d’infants llegeixin els llibres seleccionats; es constitueixin com a Jurat dins de cada centre o biblioteca; els presentin i defensin davant dels seus companys i, entre tots, anomenin el que consideren millor. Es pretén que la veu dels infants es faci sentir, donant-los l’oportunitat de funcionar com a Jurat amb repercussió més enllà del centre escolar i de la biblioteca.

Si us voleu animar i participar a través de la vostra escola només heu d'entrar a la pàgina web del CLIJCAT i formalitzar la inscripció
http://www.clijcat.cat/Atrapallibres-Inscripcio-i-Bases


Us poso les bases per si voleu anar fent'hi un cop d'ull.

Bases
  • 1. Cal organitzar-se dins dels centres i biblioteques per grups:
    • a) per a 9 anys d’edat
    • b) per a  10 anys d’edat
    • c) per a 11 a 12 anys d’edat
  • 2. Cada participant haurà de llegir TOTS ELS LLIBRES que corresponguin al seu grup d’edat. Caldrà establir debats i votacions.
  • 3. S’haurà de donar a cada llibre una puntuació: 3 per al millor, 2 per al segon i 1 per al tercer (categoria 9 anys, 4 per al millor, 3 per al segon, 2 per al tercer i 1 per al quart). No es pot donar a la mateixa puntuació a més d’un llibre.
  • 4. Les votacions s’emetran a través de la pàgina web del ClijCAT utilitzant per a l’accés el codi que el Consell els facilitarà en el moment de la inscripció i que s’haurà de conservar fins aleshores.
  • 5. Les votacions hauran de ser col·lectives, per tant recolliran la suma de tots els vots que els Jurats hauran atorgat a cada llibre. Seran considerades nul·les aquelles en què hi hagi llibres no puntuats per un o més Jurats. 
  • 6. Els centres docents, biblioteques i clubs de lectura que intervinguin en el Premi de Literatura  «Atrapallibres» rebran un diploma que els acreditarà com a membres del Jurat i participaran en el sorteig de tres lots de llibres (segons participin en un grup, en dos o en tres), d’uns cinquanta títols cada lot, que concediran les editorials que hauran publicat els llibres més votats.
  • 7. Els autors i els editors dels llibres guanyadors rebran una distinció.
  • 8. El termini per emetre les votacions dels Jurats de cada centre i biblioteca serà el dia 15 de maig del 2016. El dia 16 de maig del 2016quedarà desactivada la pàgina i no es podran emetre més votacions. 
  • 9. El veredicte del 11è Premi de Literatura Infantil «Atrapallibres» es farà públic el dia 29 de maig del 2016.

Per aquesta propera edició que ara es posa en marxa tenim uns finalistes de luxe que espero agradin tant que costi decidir qui serà el guanyador del Premi Atrapallibres 2016.



Categoria 9 anys

portada

Amics monstruosos, d'Anna  MANSO, il·lustrat per Gabriel salvadó, editat per Animallibres.
Amb el punt de fantasia just per poder-nos explicar la història d'una noia molt tímida a la que uns companys una mica estranys (un gos zombi, un gat mòmia, una tortuga Frankenstein i unes periquites fantasmes) ajudaran a veure les coses d'una altra manera.



portada

En Bernat i el pirata barba-rossa, de Xavier CASTANYER, il·lustrat per Pol Cunyat, editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
Una història d'aventures, de pirates, amb misteri i amb bons amics que faran el que calgui, malgrat la por, si han d'acudir en auxili dels companys.





Abecedari poètic, de Salvador COMELLES, il·lustrat per Angels Ruiz, editat per Cruïlla.
Poemes curts, endevinalles, cançons i embarbussaments divertits i entremaliats. per jugar amb la poesia, riure i emocionar-se. Aquí en tenim un esqueix.

L
Lectura
Planto un grapat de lletres
com si fossin llavors.
I quan en surti un llibre
el llegirem tots dos.

Categoria 10 anys.

47 Trossets de Cristina SANCHEZ-ANDRADE, Il·lustrat per Guridi, editat per Edebé.
Una història que ens parla de les petites contradiccions que, de vegades ens preocupen. Parla d'estimació entre germanes i de "nens corbs", que són aquells que molesten als altres nens que veuen diferents d'ells. Parla de la Pussy  i la seva germana Manuelita, a qui s'estima molt però, de vegades, això de que tingui 47 trossets en comptes de 46 se li fa difícil de portar, i parla de com n'és d'important l'afecte i l'estimació que ens omplen la vida.







50 oficis esbojarrats, de Carles SALA VILA, il·lustrat per Pep Brocal, editat per Cruïlla.
Un llibre per donar idees als qui encara no saben què volen ser quan siguin grans. Oficis estrafolaris, originals, sorprenents i, sobretot, divertits. Acotxador, aguantaparaigües, enfilaagulles, empenyciclistes o nuadors de corbates són alguns d'aquests oficis inventats que ens podran idees per triar.








Jo que vaig dormir amb lleons, de Laia LONGAN, il·lustrat per Sonja Wimmer, editat per Animallibres.
Una història d'aventures, de descobriments, de companys de viatge que et porten a mons màgics, de circ, d'aprendre a assimilar que la vida és difícil, però també meravellosa. 







Categoria 11-12 anys

Cartes d'amor de 0 a 10 anys de Sussie MORGENSTERN, editat per Pagés en el segell Nandibú.
D'aquest llibre ja us n'he parlat en en un altre post. A mi em té el cor robat aquesta nena, la Victoire, que és un alè de frescor i vivacitat en la vida de l'Ernest i que li fa descobrir que existeix el menjar exquisit, que es pot riure i ser feliç i que hi ha emocions amagades que cal treure. Tendresa, humor i emocions ens acompanyaran en tota la lectura. 





El signe prohibit, de Rodrigo MUÑOZ AVIA, il·lustrat per Javier Andrada, editat per Edebé.
Heu provat mai d'enraonar sense utilitzar la lletra A?. Difícil, eh? Doncs això serà el que farà en Jordi per ajudar a trobar la seva amiga Aleksandra que ha desaparegut. Davant el conformisme dels adults, Jordi es rebel·la i decideix utilitzar la tècnica que va fer famós a Georges Perec en el seu llibre, per cridar l'atenció i provocar tot un seguit de situacions estrambòtiques i divertides. Tenacitat, valentia, enginy i imaginació són els trets que descobrireu en aquest protagonista.



Fèlix, ets un desastre!, de Jakob M. LEONHARD, il·lustrat per Frederick Bertrand, editat per Animallibres.
Aquest llibre ens parla de les coses que arribem a fer, de vegades, per agradar als altres. Amb en Fèlix enamorat d'una nena nova que arriba a la seva classe, riurem de valent quan esbrinem els mètodes que s'arriba a inventar per conquerir-la... i dels resultats que n'obté. Fresc, divertit i amb un avis per a navegants; sigues com ets i no vulguis semblar el que no tens. 





Amb aquest 9 llibres espero que us animeu, si més no, a llegir i passar-vos ho bé.
Lectors, al tren!!!!!!!